Assendörper Steunkousen

Steunkousen: het zijn “kousen die bedoeld zijn om extra druk te geven aan een ledemaat (arm of been), meestal om de ophoping van vocht, oedeem, tegen te gaan” volgens Wikipedia.

Bij ons ligt dat heel anders. De Assendörper Geurneuzen hebben inmiddels zo’n 40 steunkousen. Hoewel deze steunkousen wel steun geven aan de ledematen, zijn de onze eigenlijk meer leden-maten. Een steunkous heeft altijd op de een of andere manier een verbinding met een van de Geurneuzen; een familielid, een vriend of wat dan ook. De leden-maten ondersteunen elkaar eigenlijk letterlijk en figuurlijk. De Assendörper Geurneuzen hebben in hun officiële statuten opgenomen dat ze er zijn ter bevordering van het algehele welbevinden. Daar kunnen ze wel wat steun bij gebruiken; daarom zijn de Assendörper Steunkousen in het leven geroepen.

In tegenstelling tot de steunkousen volgens Wikipedia, dienen onze Steunkousen juist het vasthouden van vocht te bevorderen. Er zijn feitelijk maar drie criteria die bepalen of een Steunkous geschikt is; je moet een beetje leuk zijn, je moet vocht vast kunnen houden en je in willen zetten voor een ander. Wanneer deze criteria (in combinatie met elkaar) op jou van toepassing zijn, kan er na een voordracht feitelijk weinig meer mis gaan.

Divers
De Assendörper Steunkousen is een bijzondere groep met bijzondere mannen, de leeftijd varieert van 18 tot 80 en het dagelijks brood wordt verdiend met het maken van websites tot het vullen van kiezen. Dat het toch altijd skitterend gezellig is, komt doordat iedereen uit het zelfde hout is gesneden. Geen gezeik, iedereen gelijk. Het bezoeken van een brouwerij, of het lopen van de Zwolse 4 mijl. Het maakt allemaal niet uit; ongedwongenheid en gezelligheid staan voorop.

Lidmaatschap
Wil je Assendörper Steunkous worden, dan moeten we je op voorhand teleurstellen. Uitsluitend op voordracht kun je lid worden… Met andere woorden; er moet je gevraagd worden om toe te treden tot dit illustere gezelschap.

Joost van den Vondel