Bierproeven met de Geurneuzen

Bierproeven met de Geurneuzen; een prozaïsche beschrijving door een outsider.

Afgelopen zondagmiddag 5-feb-2017 trok het peloton der Assendörper Geurneuzen, bestaande uit Geurneuzen en Steunkousen, erop uit voor hun favoriete bezigheid; het opnemen en vasthouden van vocht, en dan specifiek het soort vocht wat in al zijn variëteiten geproduceerd wordt uit de vier hoofdingrediënten; water, hop, mout en gist. Voor deze keer was het, evenwel na een strikt toelatingsonderzoek en slechts op uitnodiging, voor een selecte groep mogelijk om als introducé deel te nemen aan het gelag/gelach. .

Zo gold ook ons, die zich op aanraden van connectie Enkie de Neuze, via omtrekkende fietsbewegingen naar de werkelijk prachtige locatie begaven, de werkplaats van kunstenaar Ronald A. Westerhuis. Eenmaal daar aangekomen, hetzij iets te laat vanwege die omtrekkende fietsbewegingen, vielen we met onze geurneus midden in het uitgebreide verhaal van brouwer Peter Dreuning (Bohemean), die zijn creaties ten toon kwam spreiden. Of was het toch Jan Slagter, die zich een middag losgeweekt had van zijn 50+ kijkpubliek? De gelijkenis was groot. Woorden vloeiden zoals bier hoort te vloeien, gelukkig vloeide het bier ook zoals bier hoort te vloeien, zoals we hierna gaan lezen.


Het eerste slachtoffer is de Bohemean Kölsch, een Keulse variatie op pilsener. Op de hielen gevolgd door de Bohemean Edelweis. Beide bieren worden getapt vanuit een mooie tapfiets en komen goed gekoeld te berde. Het degusteren duurt kort, de glazen gaan ad fundum, men wil dóór. Inmiddels staat ook de schijnbaar traditionele worst met curry op tafel. Een onderwerp waar door menig Geurneus met trots over gesproken wordt, en waar men graag toelichting op geeft.

Trouwens, buitenstaander of outsider voel je je bij deze club niet lang. Al meteen bij binnenkomst, terwijl de Bohemean nog ratelt, worden we fluisterend welkom geheten en schudden we de eerste handen. Aangezien we niet over de kenmerkende bordeauxrode trui beschikken, met daarop een persoonlijke bijnaam, vallen we direct op als nieuwelingen. Blijkbaar is een Geurneus ook een persoon die een ander zich graag welkom laat voelen, want aan aanspraak geen gebrek.

Na de eerste paar bieren volgt een korte bekendmaking. De Geurneuzen hebben het plan opgevat om een eigen brouwerij te beginnen onder het Dominicaner klooster in Assendörp. De kern van het verhaal is dat iedere Geurneus en Steunkous uitgenodigd wordt zijn bijdrage te doen aan het laten slagen van dit plan.
De rest van de middag staat in het teken van gezellig genieten van in totaal negen mooie bieren uit de regio. Alle geuren, kleuren en smaken komen voorbij, tot mijn eigen grote plezier sluiten we de middag af met het ‘meesterstuk’ van Jopen. Een klein uitstapje naar Haarlem, maar dat is ten slotte een soort van Zwolle aan zee.
Licht euforisch stappen we richting het eind van de middag weer op de fiets, een geslaagde en gezellige middag!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *