De Assendörper Geurneuzen-proeverijen.

De Assendörper Geurneuzen houden regelmatig (bier)proeverijen. Ze worden echter gesplitst in 2 soorten Proeverijen.
De Assendörper Geurneuzen houden proeverijen voor het dreamproefteam. Dat zijn de 9 oorspronkelijke Assendörper Geurneuzen; de opperproevers die ook daadwerkelijk volgens een opgesteld bierproeverijprotocol de proeverij uitvoeren. De uitslagen van deze officiële proeverijen worden gepubliceerd op deze website (zie de “proeverij-uitslagen”).
De hoofdrichting waarin wordt geproefd, is natuurlijk het gerstenat. Zo worden regelmatig nationale en internationale bieren doorgeproefd en beoordeeld De internationale worden vaak meegenomen vanuit vakantiebestemmingen.

Daarnaast worden er ook proeverijen georganiseerd in de sectoren witte-, rode- en roséwijnen, champagne, port, cognac, whisky en eventuele andere spiritualia.

Voor de Assendörper Geurneuzen en hun Steunkousen tezamen worden jaarlijks enkele outdoor-bierproeverijen georganiseerd, waarbij het formele proeven bijzaak is, maar de kennismaking met diverse brouwerijen (grote tot zeer kleine), en de door deze gebrouwen diversiteiten aan bieren, samen met de onderlinge gezelligheid op het 1e plan staan. Zo werd onlangs met de totale club de eerste proeverij gehouden in de kleine BURG-brouwerij te Ermelo. Voor een sfeerindruk kunt u terecht op de fotosite van deze website, de foto’s zeggen genoeg over de uitstekende sfeer binnen onze club !!

Wat doen we, en waar denken we aan, als we een formele proeverij beginnen?
We beginnen met een traditioneel openingsbiertje naar keuze, om op te warmen, en de smaak- en geurpapillen op te starten. Tijdens dit openingsbiertje ruiken we aan een aantal soorten gerst uit verschillende streken/landen, we kruimelen wat (zo mogelijk) verse hop tussen duim en wijsvinger, proeven ervan, ruiken eraan, en leggen deze geuren vast in onze bovenkamerbieranalysecomputers.
Eten een stukje brood of worst voor het neutraliseren van de reeds in het hoofd geopende geur- en smaakkamertjes. En dan begint het……………

De doppen van de (op proeverijtemperatuur gebrachte) flessen van de 1e serie worden verwijderd… de geuren vanuit de kroonkurk en de fles worden onafhankelijk van elkaar beoordeeld, en de bevindingen worden genoteerd op het scoreformulier.
Vervolgens wordt het bier uitgeschonken in kleine proeverijglaasjes. 3 per fles. De inhoud wordt door eenieder lichtjes rondgewalst en daarna doet ieder zijn eigen proeverij:

  • De geur, kleur en stevigheid van het schuim worden beoordeeld en de kleur, helderheid en het naparelen in het glas, gewaardeerd en genoteerd
  • Dan gaan de ogen dicht en wordt de eerste ferme slok genomen die vervolgens goed door de mond wordt rondgespoeld. Alle smaken en geuren komen volledig tot ontplooiing. Als je een voortreffelijk biertje hebt, dan gaan je gedachten de vrije ruimte in; zie je prachtige zomerse luchten, met velden vol met schitterende gerst waarin de wind zacht golvende bewegingen veroorzaakt. Je ziet en ruikt de hoge, volle hopstaken in vol zonlicht badend. Het zachtglooiende landschap. Je proeft de zuiverheid van de natuuringrediënten; de zoetheid of de zuurheid; de al of niet aanwezige karamel, citroen, zoethout, gember en wat voor smaken je nog meer tegenkomt.
  • OOOOOFFFF: het tegengestelde is waar: het smaakt en/of ruikt nergens naar (natte pies!, oude andijvie, tenenkaas, vergane glorie of wat er maar in je opkomt) en dat noteer je dan!
  • Dan slik je door/of spuugt uit en beoordeel je de afdronk: prikkelend, vloeiend, snel of langzaam wegebbend, de geur die in je “gok”-holte achterblijft en wat er nog meer aan bijzondere sensaties opborrelen. Deze sla je op in je bovenkamerbieranalysecomputer.
  • Je spoelt de mond met schoon bron-/kraanwater, neemt een stukje brood o.i.d. voor de neutralisatie.
  • Dan neem je het volgende slokje van het eerste biertje, en het proces herhaalt zich. Misschien wordt er op onderdelen een enkele aanpassing/bijstelling gevormd, maar dan wordt het definitieve eindoordeel aan het scoreformulier toegevoegd.
  • Na middeling door de veurzitter wordt het eindoordeel van dit biertje opgemaakt en meegedeeld aan de proevers. Onderling vindt dan uiteraard wat gedimdamd over de persoonlijke ervaringen: Je vindt iets lekker, minder lekker, totaal niet lekker. Het mag allemaal!!

En dan begint de volgende cyclus van een nog niet eerder geproefd biertje.

De proeverij wordt gehouden over maximaal 6 tot 8 biertjes, omdat anders de bovenkamerbieranalysecomputers op hol slaan.

Probeer het zelf maar eens op deze manier!!

Groet!
Jos Verstappen

(deze Geurneuzen-naam heb ik te danken aan mijn rijstijl)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *